gdzie zjeść w Wałbrzychu

Urokliwy wałbrzyski rynek i jego okolice przyciągają osoby, które chcą spędzić miło czas w jednej z licznych restauracji. Nic dziwnego – potrawy regionalne działają też jak magnes na smakoszy zainteresowanych kulinarnymi tradycjami tej części kraju. Do niedawna wiele osób nie zdawało sobie bowiem sprawy, że Dolny Śląsk to nie tylko kluski czy mięsna rolada, ale cały wachlarz unikatowych przysmaków.

Dolny Śląsk – potrawy regionalne

Kuchnia regionalna Śląska ma swoich wielbicieli w całej Polsce. Chyba każdy z nas słyszał o kluskach śląskich, czyli gumiklyjzach, czy choć raz spróbował modrej kapusty albo nawet szpajzy, rodzaju jajecznego deseru. Jeśli nie – naprawdę warto.

Wspomniane dania to jednak nie wszystko, bowiem w obrębie tego regionu znajdziemy bogactwo kulinarnych zwyczajów. Do tradycyjnych potraw Dolnego Śląska należą między innymi:

  • gandżabur – ormiańska zupa, która została włączona do dolnośląskiej kuchni po II wojnie światowej. Przygotowuje się ją między innymi z liści selera, pietruszki, kopru, estragonu, zakwaszonego mleka i podaje z uszkami;
  • twaróg sudecki – to biały ser wpisany na krajową listę wyrobów regionalnych, wytwarzany w okolicach Kamiennej Góry od 1945 roku. Jest kremowy i gruboziarnisty – doskonale komponuje się na przykład z ziemniakami;
  • gołąbki krużewnickie – zwane również czarnymi gołąbkami, przybyły na Dolny Śląsk z Kresów. Do farszu dodaje się kaszę gryczaną, wędzonkę, ziemniaki, kapustę, cebulę i czosnek;
  • kołacz Ormian kuckich – kolejne danie, które sprowadzili na Dolny Śląsk Ormianie. Ten rodzaj drożdżowego kołacza wypieka się z dodatkiem szafranu.

Restauracje w Wałbrzychu

To tylko niektóre z licznych tradycyjnych potraw, których możemy spróbować w tym regionie. Gdzie zjeść w Wałbrzychu? Możliwości jest bardzo wiele, zarówno jeśli chodzi o menu regionalne, jak i nowoczesne.

Najwięcej usytuowanych w Wałbrzychu restauracji znajduje się w okolicach rynku i starego miasta. Znajdziemy tam lokale z kuchnią amerykańską, polską, japońską czy włoską i meksykańską.

Praca w restauracji – Wałbrzych

Warto pamiętać, że restauracje w Wałbrzychu to nie tylko gratka dla przyjezdnych pragnących poznać regionalne smaki. Rozwój turystyki stwarza możliwość znalezienia sezonowej bądź stałej pracy w gastronomii. Kelnerka, manager restauracji czy kucharz to profesje, na które jest największe zapotrzebowanie w sezonie wiosenno-letnim, gdy osób chcących skorzystać z okolicznych szlaków turystycznych bądź odwiedzić zamek Książ jest więcej.

Osoby szukające zatrudnienia w tej branży powinny jednak pamiętać, że by podjąć pracę w restauracji, muszą uzyskać od lekarza pozytywne orzeczenie sanitarno-epidemiologiczne.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie będzie publikowany. Wymagane pola są zaznaczone *

Możesz używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>